Fermentoituja chilikastikkeita
Tuossa muutama viikko sitten pistin chilit suolaliemeen ”kypsymään” ja nyt oli aika sekoitella niistä sitten kastikkeita. Aika mutu-tuntumalla aloitin sekoitella. Pohjat on punaisista chileistä, johon sitten lisärakennetta jalapenoista ja vielä lopputulisuus habaneroilla. Melko hyvä tulisuus tuli näillä suhteilla. Habaneron kanssa kannattaa olla varovainen, ettei pistä liikaa kerralla eli maistele paljon.
Ainekset
1,5dl punaista chiliä
0,5dl jalapenoa
1rkl habanero
1rkl omenaviinietikkaa
1rkl sokeria
0,5dl suolalientä
Ohjeet
– Kiehauta suolavesi, 3% veden saa tietenkin vaa’alla mittaamalla helpoiten (mitenkään tarkka 3% ei tarvii siis olla, mutta lähellä), mutta suhde on about 0,5L vettä ja vähän reilu 1rkl merisuolaa
– Anna suolaveden jäähtyä
– Pilko chilit, heitin siemenineen päivineen purkkiin. Fermentoin jokaisen chilin omassa purkissaan.
– Kaada suolavesi lähes piripintaan
– Kansi kiinni ja odottele pari viikkoa, pidin tuossa pöydällä purkkia, että muistin päästää paineet purkista päivittäin
– Sitten parin viikon päästä valuta chilit ja ota liemi talteen.
– Soseuta chilit sauvasekoittimella, lisää suolalientä sen verran, että saat hieman juoksevampaa soosia. Pariin desiin chiliä pistän noin desin suolalientä.
– Sekoita sitten oman maun mukaan kastike. Tuossa yllä olevat suhteet oli omaan makuun aika hyvä, tulta on, muttei ihan liiaksi.
– Lisää sitten siirappi,etikka ja suolalientä vielä sen verran, että saat sopivan rakenteen, ja sekoita vielä kunnolla sauvasekoittimella
– Sitten onkin hiukan makuasia purkittaako kastikkeen sellaisenaan vai siivilöikö sen. Nyt en siivilöinyt.
PS: Jäi yli japalenoja ja habaneroja tuon varsinaisen satsin jälkeen, joten ne löin vain yhteen eli tuli toinen purkki jalapeno-habaneroa, vähän siihenkin sokerisiirappia riitti, aika hyvä siitäkin tuli, toki paljon tulisempaa, kun siinä ei ole ollenkaan noita mietoja punaisia chilejä. Tuota voikin sitten käyttää erikoistarkoituksiin, kun kaipaa jotain ”kovempaa kamaa”.