Kaali – Kaalilaatikko

Kaali – Kaalilaatikko

Kaali tarjoaa ravinteikkuutta ja makua uskomattoman edulliseen hintaan. Tämä perinteinen vihannes on täydellinen valinta niille, jotka haluavat syödä terveellisesti ja samalla säästää ruokakuluissa. Kaali on myös erittäin monikäyttöinen, ja siitä voi valmistaa kaikkea keitoista salaatteihin ja pataruokiin.

Kaali on yksi edullisimmista vihanneksista, ja se säilyy hyvin jääkaapissa, mikä tekee siitä budjettitietoisen kokin unelman. Yksi keskikokoinen keräkaali maksaa usein vain muutaman euron ja riittää moniin aterioihin. Kaali on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C- ja K-vitamiinia, folaattia sekä kuitua. Se on myös vähäkalorinen, mutta silti täyttävä.

Kaalia voi käyttää raakana, kypsennettynä, paistettuna, haudutettuna tai vaikka fermentoituna. Sitä löytyy myös useissa muodoissa: keräkaali, punakaali, kiinankaali, lehtikaali ja ruusukaali tarjoavat jokainen omanlaisiaan makuja ja käyttötapoja.

Nyt mennään ihan perinteisesti kaalilaatikolla ja nimenomaan sellaisella pitkään hauduteltulla versiolla. Vähän on lisätty kaikenlaista lisähärpäkettä reseptiin, että on saatu vähän hintaa nostettua tuonne euron hujakoille, muutenhan tässä putoaisi annoshinta jonnekin 50 sentin hujakoille.

Ainekset

1kg kaalia – 1,25€
1 sipuli – 0,17€
4 valkosipulinkynttä – 0,10€
2dl soijarouhetta – 0,42€
5dl vettä
150g suolakurkkua – 1,10€ (käytin Myrttisen valkosipulisuolakurkkuja)
65g tomaattipyreetä – 0,57€
1,5dl kasvifraichea – 1,07€
1rkl Green mixiä – 0,32€ (kts. ohje alla)
1rkl savupaprikajauhetta – 0,18€
4rkl öljyä – 0,28€
mustapippuria – 0,07€
suolaa – 0,04€
1dl puolukkaa – 0,33€

5,90€ (6 annosta), hinta per annos 0,98€

Green Mix
3 osaa kuivaa persiljaa
3 osaa kuivaa basilikaa
2 osaa kuivaa oreganoa
2 osaa kuivaa timjamia
1 osa kuivaa rosmariinia

Prep: 15min, Kokkaus: 4h, Total: 4h15min

Ravintotekijät
Energia 1233kcal
Rasva 59g (osuus energiasta 42%)
Hiilihydraatti 91g (30%)
Proteiini 56g (18%)

Ohjeet

– Prep: pilko kaali, sipuli ja valkosipuli
– Prep: imeytä desin verran vettä soijarouheeseen
– Sekoita kaikki (paitsi puolukat) ainekset hyvin jossain sopivassa isossa kulhossa.
– Kaada sitten koko hoito uunivuokaan
– Lisää vettä vuokaan, sen verran, että kaalit peittyvät kunnolla (veden määrä riippuu miten pieneksi pilkot kaalin, lisää tarvittaessa lisää paiston aikana)
– Pistä uuni 150°C ja nakkaa vuoka sinne 4 tunniksi
– Tällä välin ehtii sulatella ne puolukatkin

Hinnat katsottu 6.1.2025

Now playing: Poppy – have you had enough?



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *