Kuivatut pavut – Kidneypapucurry

Lähdetään liikkeelle pavuista. Kuivatut pavut ovat yksi keittiön aliarvostetuimmista raaka-aineista. Ne ovat uskomattoman monikäyttöisiä, ravitsevia ja ennen kaikkea edullisia. Jos haluat säästää ruokakuluissa ja lisätä terveellisiä vaihtoehtoja ruokavalioosi, kuivatut pavut ovat täydellinen valinta.
Kuivatut pavut maksavat huomattavasti vähemmän kuin säilykepavut, joten annoshintaa saa painettua reilusti alas kuivatuilla. Yhden kilon pussi maksaa parhaimmillaan noin viitisen euroa (ihan perusmarketistakin saa luomuversioitakin alle kympin kilo) ja siitä riittää moniin ruokiin. Lisäksi ne säilyvät pitkään kuivakaapissa, mikä vähentää ruokahävikkiä.
Pavut ovat täynnä proteiinia, kuitua, vitamiineja ja mineraaleja, kuten rautaa ja magnesiumia. Ne ovat erityisen hyvä proteiinin lähde kasvissyöjille ja vegaaneille, mutta sopivat mainiosti myös sekasyöjien ruokavalioon. Kuivattuja papuja voi käyttää keitoissa, padoissa, salaateissa, tahnoissa tai vaikka taco-täytteenä. Ne imevät hyvin makuja, joten ne sopivat sekä mausteisiin että mietoihin ruokiin.
Monet arastelevat kuivattuja papuja, koska niiden valmistus vaikuttaa työläältä. Totuus on kuitenkin se, että niiden käyttö on helppoa pienellä ennakkosuunnittelulla. Kannattaa tehdä kerralla vähän enemmän ja vaikka pakastaa tulevaa käyttöä varten, niin seuraavilla kerroilla ei menee enää ennakkovalmisteluaikaa.
Useimmat pavut vaativat liotusta ennen kypsennystä. Liotus pehmentää papuja ja vähentää ruoansulatusta haittaavia yhdisteitä. Liota pavut isossa kulhossa vettä yön yli. Veden määrän tulisi olla noin kolminkertainen pavun määrään nähden.
Huuhtele liotetut pavut ja keitä niitä runsaassa vedessä. Kypsennysaika vaihtelee pavun lajikkeen mukaan, mutta yleisesti ottaen pavut ovat kypsiä noin 45–90 minuutissa. Itse en koskaan mausta papuja keitettäessä, mutta jos niin teet, niin tee se vasta kypsennyksen lopussa, jotta pavut eivät kovetu.
Kidneypavuista tehdään nyt currya. Todella helppo tehdä ja hyvää tulee varmasti. Sipulin soseuttaminen on hauska idea tässä curryssa. Hinta puristettu alle euron.
Kidneypapucurry

200g kuivattuja kidneypapuja – 1,00€
1tlk tomaattimurskaa – 1,05€
2 sipulia – 0,34€
4 valkosipulin kynttä – 0,10€
1tl inkiväärijauhetta – 0,07€
1tl chilijauhetta – 0,07€
4rkl öljyä- 0,28€
1tl jeeraa – 0,10€
1tl kurkumaa – 0,10€
1tl korianterijauhetta – 0,08€
1tl garam masalaa – 0,09€
suolaa – 0,04€
mustapippuria – 0,07€
4dl vettä
2dl riisiä – 0,57€
Yhteensä 3,96€ (4 annosta), hinta per annos 0,99€
Ravintotekijät
Energia 1801kcal
Rasva 59g (osuus energiasta 29%)
Hiilihydraatti 229g (52%)
Proteiini 60g (14%)
Prep:10min, Kokkaus: 30min, Total: 40min
Ohjeet
- Pre-prep: liota papuja yön yli, huuhtele ja keitä seuraavana päivänä noin tunnin, testaa kypsyys, koska keittoaika vaihtelee melkoisesti. 200g papuja on noin 500g keitettynä, ne menee siis tähän reseptiin, mutta keitä samantien ainakin toinen mokoma tulevaa käyttöä varten ja pakasta ne.
- Prep: pilko sipulia hieman pienemmäksi ja soseuta sauvasekoittemalla, lisää vähän vettä joukkoon, niin soseutus helpottuu
- Prep: pilko valkosipuli
- Tässä kohtaa voi pistää riisit kiehumaan
- Kuumenna öljy pannulla ja paista soseutettua sipulia, kunnes se on ruskeaa. Tähän menee reilut kymmenen minuuttia.
- Lisää valkosipuili ja paista muutama minuutti lisää
- Lisää mausteet ja paista vielä minuutti lisää
- Lisää tomaattimurska ja annan porista kevyesti 15 minuuttia
- Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää valutetut kidneypavut
- Anna vielä porista viitisen minuuttia lisää
- Soseuttaa osa currystä, niin saat ”kermaisemman” lopputuloksen
- Tarjoile riisin kanssa
Hinnat katsottu 1.1.2025
Now playing: Kendrick Lamar – wacced out murals
Mikä on sinun suosikkitapasi käyttää kuivattuja papuja?