Kahvila Aurinkoinen: Luku 3 – Terveisiä tiskin takaa

Kahvila Aurinkoinen: Luku 3 – Terveisiä tiskin takaa

lukuaika: 19 minuuttia

Lempeä aamu

Lauantaiaamu oli hiljainen ja utuinen, sellainen, joka sai koko kylän tuntumaan pehmeämmältä kuin se ehkä oikeasti olikaan. Kahvilan sisällä Aino sytytti kynttilät ikkunapöytiin, laittoi soimaan vaimeaa jazzia ja avasi takahuoneen oven, josta leijui paahdettujen pähkinöiden ja kardemumman tuoksu. Tämän päivän teema oli Lempeä aamiainen, ja se sopi täydellisesti hetkeen. Ei kiirettä, ei näyttävyyttä – vain lämmintä ruokaa ja rauhallista tunnelmaa.

Aamun ensimmäiset tunnit olivat Ainolle tärkeitä. Hän sai olla hetken yksin ennen kuin ovikello alkaisi kilahdella. Hän keitti ison kannullisen kahvia, täytti vitriiniin vastapaistetut sämpylät ja nosti lämmittimeen kulhollisen tofuskramblea, joka tuoksui kevyesti sipulilta ja kurkumalta.

Oveen koputettiin varovaisesti viittä vaille kahdeksan. Nuori pariskunta kurkisti sisään ja nosti kätensä kysyvästi. Aino nyökkäsi hymyillen ja avasi oven. “Tervetuloa jo. Tänään ei hätiköidä.”

Pariskunta otti kahvit ja sämpylät ja istuutuivat ikkunapöytään. Aino seurasi heitä hetken – hiljaiset liikkeet, katseet, käden pieni liike toisen ranteella. Se kaikki tuntui sopivan täydellisesti tähän aamuun.

Mutta rauha ei kestänyt kauaa.

Ovi kävi uudestaan, tällä kertaa päättäväisesti. Sisään asteli nainen pitkässä tummassa villakangastakissa, kaulahuivi liehuen. Hän pysähtyi heti kynnykselle ja veti syvään henkeä.

“No mutta täällä tuoksuu kodilta!” hän ilmoitti koko kahvilalle ja marssi tiskille kuin olisi palannut omaan olohuoneeseensa. Aino ehti vain tervehtiä, kun nainen jo osoitteli vitriiniä. “Otan tuon mantelicroissantin – vai onko se mantelilla? – ja mustaa kahvia. Mutta ei mitään kitkerää, kiitos.”

“Selvä. Tuleeko muuta?” Aino kysyi, vaikka tiesi jo, ettei tämä asiakas ollut ihan tavallinen.

Nainen nosti katseensa ja hymyili lempeästi. “Ai niin, minä olen Selma. Opetin täällä aikoinaan. Irjan tuttuja. Ajattelin, että tänne pitää tulla heti, kun näin Facebookissa, että olette taas auki.”

“Hyvä kun tulit”, Aino sanoi. Se kuulosti aidolta, vaikka samalla hän mietti, mitä kaikkea “Selman kaltainen” asiakas voisi tuoda mukanaan.

Selma istui alas mutta ei kauaksi aikaa. “Nuo servetit ovat vähän ryppyisiä. Saanko vaihtaa?” Hän ei odottanut vastausta, vaan haki jo uuden nipun sivupöydältä. Sitten hän asetteli niitä kuin somistaja konsanaan. “Onko teillä muuten sokeripurkkia? Tämä näyttää olevan tyhjä.”

Aino nyökkäsi ja toi uuden, mutta kirjasi hiljaa mielessään: Selma – mahdollinen talkoolainen tai vallankaappausvaara.

Selma istui taas kahvinsa ääreen, mutta ei viihtynyt siinä kuin hetken. Hän ryysti juomaansa, vilkaisi tiskin taakse ja nousi ylös kuin ei olisi malttanut olla puuttumatta asioihin.

“Kuule, Aino – eikö teillä ollut ennen sellaisia pieniä puisia tauluja, joihin kirjoitettiin päivän tarjous? Minusta sellainen toisi kivasti ilmettä tiskille.”

Aino hymyili varovaisesti. “Niitä voi ehkä olla jossain takahuoneessa.”

“Minäpä katson!” Selma sanoi jo matkalla ovelle, vaikka ei ollut saanut varsinaista lupaa. Hän ei kuitenkaan ehtinyt pitkälle, kun Aino ehätti väliin.

“Ehkä etsitään niitä myöhemmin yhdessä. Tällä hetkellä kaikki on vähän vaiheessa.”

Selma nyökkäsi kuin ymmärtäisi, mutta hänen silmänsä tutkivat kahvilaa edelleen kriittisesti – tai ehkä vain uteliaasti. Hän palasi pöytäänsä ja alkoi järjestellä siihen aseteltuja servettejä uudelleen.

Aino yritti pitää keskittymisensä keittiössä: seuraava erä croissantteja oli tulossa uunista, ja joku halusi kauramaitolaten. Hän huomasi, että Selma ei ollut pahantahtoinen – hänellä vain oli ilmeinen tarve osallistua. Mutta se, mikä yhdessä tilanteessa oli sydämellistä, saattoi toisessa tuntua rajan ylittämiseltä.

Päivä eteni verkkaisesti. Ainon korviin jäi soimaan pätkiä Selman kommenteista:
“Minusta tuo taulu saisi olla hieman ylempänä.”
“Ennen täällä soitettiin klassista, muistatko?”
“Sinun äitisi aina laittoi mustikkahilloa pullien sisään, se oli niin hyvää.”

Toisaalta Selma toi mukanaan myös jotain, mitä Aino ei ollut osannut odottaa. Useampi asiakas pysähtyi juttelemaan hänen kanssaan – he selvästi tunsivat toisensa vuosien takaa. Ja kun Selma kertoi, miten Irja oli vuosikymmenien ajan pitänyt kahvilaa “elämänsä jatkeena”, Aino huomasi itsekin kuuntelevansa.

“Minä sanoin Irjalle jo kymmenen vuotta sitten, että hän voisi alkaa kirjoittaa muistojaan ylös. Mutta hän sanoi, ettei kukaan halua lukea yhden kahvilanomistajan elämää. Höpsö.”

“Minä ainakin lukisin”, Aino kuiskasi itselleen.

Selma nousi taas pöydästään ja toi tiskille pinon käytettyjä kahvikuppeja.

“Sinulla ei ole vielä omaa rytmiä täällä, mutta kyllä se tulee. Sitä ei voi opetella muuten kuin olemalla paikalla päivästä toiseen.”

Aino nyökkäsi. Se oli ehkä ensimmäinen asia, jonka Selma sanoi opettavaisessa sävyssä, mutta josta hän oikeasti piti.

Ja vaikka hän ei sitä ääneen sanonut, Aino arvasi jo: Selma ei ollut tulossa kahvilaan vain kerran.

Menneisyyden opettaja

Selma palasi tiskiltä takaisin ikkunapöytäänsä kuin se olisi ollut hänelle varattu paikka. Hän silmäili kahvilaa hymyillen, mutta se hymy ei ollut pelkkää nykyhetkeä varten. Se oli täynnä muistoja – hetkiä, joita Aino ei itse muistanut tai ei halunnut muistaa.

“Tässä pöydässä istui sinun äitisi, silloin kun olit vielä koulussa. Hän tuli joskus iltapäivisin hakemaan sinut, mutta jäi usein itse istumaan, lukemaan lehteä ja jutte­lemaan tuttujen kanssa. Ja sinä… sinä olit aina vähän omissa maailmoissasi.”

Aino katsahti Selmaa, hymyili pakotetusti ja kuivasi samalla puulusikkaa liian pitkään.

“Se ei ole moite”, Selma lisäsi nopeasti. “Se oli osa sinun viehätystäsi. Toiset lapset leikkivät hippaa, sinä istuit hiekkalaatikon laidalla ja piirsit karttoja mielikuvitusmaihin.”

Aino nyökkäsi. Oli totta, että hän oli ollut erilainen. Hän oli mieluummin lukenut sarjakuvia kuin pelannut kirkonrottaa. Ja ehkä juuri siksi, vielä aikuisenakin, hänen oli vaikea olla täysin rauhassa, kun joku asetti hänet muottiin. Selman äänessä ei ollut ilkeyttä, mutta se kaikui kuin vanha koulukello – muistutti, että luokkahuoneessa joku tarkkaili koko ajan.

“Ja nyt sinulla on tämä kahvila”, Selma jatkoi ja sipaisi sormellaan pöydän pintaa. “Se on kyllä ihanaa. Mutta kyllähän tämä on vähän… erilainen. Ei Irja olisi laittanut noita pieniä mustia tauluja seinille. Hänellä oli ne kukalliset liinat, muistatko?”

“Muistan”, Aino vastasi. “Ne olivat äidin suosikkeja.”

“Ja kyllä hän laittoi aina kunnon aamiaisen – muna-anjovisleivät, karjalanpiirakat munavoilla, rehellistä suomalaista ruokaa. Mutta tämä tofu… no, en minä sano että se olisi huonoa. Se on vaan… uutta.”

Aino laski lusikan käsistään. Hän tiesi, ettei keskustelu ollut hyökkäys, mutta se painoi silti.

“Tämä on uusi alku”, hän sanoi hiljaa. “En yritä kopioida kaikkea, mitä äiti teki. Haluan, että paikka tuntuu omalta.”

Selma nyökkäsi, mutta ei sanonut siihen mitään. Hän nosti kupin huulilleen ja katseli ikkunasta ulos. Kevään valo oli jo kirkas, mutta vielä viileä. Hetki jäi leijumaan heidän väliinsä – ei kiusallisena, vaan sellaisena, josta ei kumpikaan tiennyt, pitäisikö se täyttää vai antaa olla.

Aino pyyhkäisi esiliinaansa ja lähti hakemaan täydennystä kahvipapuastiaan. Hän tunsi olonsa hämmentyneeksi. Hän halusi ymmärtää Selman, olla kiitollinen, että joku vanhoista asiakkaista oli tullut takaisin. Mutta hän huomasi myös, että hänen sisällään alkoi kyteä jotakin. Ei vihaa, vaan ehkä kyllästymistä – siihen, että aina pitäisi olla jollekulle joku muu kuin oma itsensä.

Hän huokasi hiljaa ja päätti, että seuraavalla viikolla hän laittaisi seinälle käsin kirjoitetun kyltin: Tämä kahvila elää ajassa – ja niin mekin saamme muuttua.

Facebook-myrsky

Aino istui takahuoneen pienessä nojatuolissa ja joi kahvinsa jo vähän haaleana. Päivä oli ollut yllättävän kiireinen – muutama uusi asiakas, pari vanhaa tuttua ja Selma, joka oli viipynyt sulkemisaikaan saakka. Hän oli juuri sulkenut koneen, kun puhelin värähti.

Viestin lähettäjänä oli Katri, hänen vanha ystävänsä lukioajoilta, nykyään opettaja kylän koululla.

”Ootko nähnyt, mitä Kylän ilmoitustaululla kirjoitellaan?”

Aino vilkaisi kelloa. Oli vähän yli kuusi. Hän avasi Facebookin ja haki ryhmän esiin. ”Kylän ilmoitustaulu – yhteistä asiaa ja ilmoituksia.” Tuttu turkoosinsävyinen kansikuva, samat nimet hallinnassa. Mutta nyt yläreunassa näkyi postaus, jonka otsikko hypähti silmille kuin ilmoituskyltti vanhan kyläkaupan ikkunassa:

“Mikä juttu tämä vegaanikahvila oikein on?”

Julkaisun oli tehnyt joku nimeltä Raili P., jonka Aino muisti hatarasti – ehkä vanha päiväkodin keittäjä. Kirjoitus itsessään oli kysyvä mutta ei vielä ilkeä:

”Kävin kahvilassa pitkästä aikaa, kun kuulin että se on taas auki. Ihan kaunista oli, mutta missä on tutut jutut? Missä ovat munavoi ja oikea pulla? Ja mikä ihme se tofu-aamiainen oli?”

Aino rullasi alaspäin. Kommenteissa rytmi muuttui nopeasti.

“Eikö siellä enää saa normaalia kahvia ja kinkkuvoileipää?”

“Kaikki pitää nykyään tehdä oudoiksi. Ihan kuin meillä ei olisi tarpeeksi trendejä jo Helsingissä.”

“Tämä ei enää ole Irjan kahvila, vaan joku hipsterikoe.”

“Missä on oikea pekoni?”

Aino nojautui taaksepäin ja laski puhelimen käsistään. Hän ei tiennyt, mitä olisi pitänyt tuntea – turhautumista, surua vai huvittuneisuutta. Hän oli toivonut keskustelua, kyllä. Mutta ei tällaista. Ei virtuaalista torikokousta, jossa jokainen tuntui kaipaavan juuri sitä, mikä oli ennen.

Hän nosti puhelimen takaisin syliinsä. Sormet viipyivät kommenttikentän yllä. Vastaaminen poltteli. Hän olisi voinut kirjoittaa:
”Tervetuloa kokeilemaan. Kaikki on tehty sydämellä. Muutos ei ole hävittänyt historiaa, se vain elää nyt uudella tavalla.”
Tai vain:
”Tämä on nyt minun tapani pitää kahvila elossa.”

Mutta hän ei kirjoittanut mitään. Hän laittoi puhelimen äänettömälle ja katsoi ikkunasta ulos. Iltavalo leikkasi puiden oksien lomasta kahvilan pihalle, jossa vielä näkyi aamupäivän kengänjälkiä hiekkatiellä. Jossain kauempana haukkui koira.

Aino nousi, käveli tiskille ja alkoi asetella seuraavan aamun kuppeja valmiiksi. Hän teki niin hiljaa kuin mahdollista, ikään kuin olisi pelännyt herättävänsä jonkun ajatuksen, jota ei vielä jaksanut kohdata.

Hän tiesi, että keskustelu Facebookissa ei ollut koko totuus. Se ei ollut edes puolet. Mutta se oli peili, joka vääristi vähän – juuri sen verran, että heijastus tuntui vieraalta.

Ja silti, jossain kaiken alla, kupli pieni päättäväisyys. Hän ei aikonut pyytää anteeksi sitä, että teki asiat toisin. Ei nyt. Ei enää.

Ensimmäiset croissantit

Sunnuntaiaamu valkeni hiljaisena. Kadut olivat vielä kosteina yöllisestä sateesta, ja ilmassa leijui pehmeä, lämmin tuoksu – jotain savun, lehtien ja vastakeitetyn kahvin väliltä. Aino avasi kahvilan oven vähän tavallista myöhemmin, koska oli päättänyt, että sunnuntaisin kaikki saisi tapahtua vähän hitaammin.

Hän oli päättänyt tehdä aamiaisen toisin. Lauantain jälkeen – Selman pienet huomautukset, Facebookin ärhentelyt, omat epäilykset – hän ei halunnut todistella mitään. Hän halusi vain tehdä hyvää ruokaa.

Ensimmäisenä hän valmisti uuden version tofuskramblesta. Hän käytti tällä kertaa savutofua ja paistoi sen hiljalleen sipulin ja kurkumalla maustetun kaurakerman kanssa. Ripaus mustaa suolaa antoi sen kananmunamaisen vivahteen, jota joku oli tullut lauantaina kyselleeksi. Aino lisäsi joukkoon silputtua lehtikaalia ja tomaatin paloja aivan lopuksi, jotta värit säilyivät kirkkaina.

Hän maistoi varovasti pannulta ja nyökkäsi. Nyt siinä oli jotain enemmän – rakennetta, syvyyttä, sydäntä.

Toisella pellillä uunissa olivat paistumassa hänen pieni kokeilunsa: vegaaniset croissantit. Taikina oli tehty edellisenä päivänä – margariinikerrosten vaivaaminen oli ollut hidasta ja vähän hermoja kiristävää, mutta nyt hän katseli miten kolmiosta taitellut rullat kohosivat uunissa ja saivat hentoa väriä pintaan.

Puolitettuaan ensimmäiset croissantit Aino täytti osan vadelmahillolla ja ripauksella tomusokeria. Toisiin hän laittoi suolaisen täytteen: cashew-tuorejuustoa, kurkkua ja ituja. Hän ei ollut varma, mikä uppoaisi – mutta se ei juuri nyt tuntunut tärkeältä.

Kahvila avattiin kymmeneltä. Ensimmäinen asiakas oli sama herrasmies, joka oli käynyt viikko sitten ostamassa pullan ja palannut seuraavana päivänä ostamaan kaksi. Nyt hän otti kahvin ja molemmat croissant-versiot. Istui sanomatta sanaakaan, söi hitaasti, hymyili ja sanoi mennessään vain: ”Tätä voisi syödä joka sunnuntai.”

Aino kirjasi sen muistikirjaansa. Hän ei enää jaksanut uskoa somekommenttien käännettävyyteen, mutta hymyyn hän jaksoi. Hymyihin hän halusi vastata.

Päivän mittaan tuli muitakin: pieni perhe, jossa isä vaikutti ensin epäilevältä mutta söi sitten tofuskramblensa loppuun ja kysyi, miten tofu oli maustettu. Kaksi vanhempaa rouvaa, jotka jakoivat croissantin ja halusivat ostaa toisen mukaan. Pari nuorta, jotka ottivat selfien kahvikupit kädessä ja lupasivat tägätä kahvilan Instaan.

Iltapäivällä Aino istui hetken yksin takahuoneessa ja selasi muistikirjaansa. Hän piirsi pienen sydämen rivin viereen, johon oli kirjoitettu:
“Tofu + savutofu + kaurakerma + musta suola = ♥”

Se oli ehkä pieni asia. Mutta pienistä tämä rakentui.

Pienet voitot

Sunnuntai eteni vaivihkaa kiireettömäksi. Aamun varovaisuus oli alkanut väistyä, ja lounasaikaan Aurinkoinen kuhisi hiljaista elämää. Kaikki pöydät olivat hetkellisesti täynnä, ja tiskillä muodostui lyhyt jono, kun ihmiset miettivät, ottaisivatko vielä toisen kupin kahvia tai veisivätkö croissantteja kotiin asti.

Aino liikkui keittiön ja salin väliä keveästi, vähän ihmeissään. Tämä ei ollut varsinainen ryntäys, mutta tunnelmassa oli jotain uutta. Se oli kuin lämmin aalto, joka kulki pöydästä toiseen, katseista nyökkäyksiin ja pieniin lauseisiin, joita asiakkaat vaihtoivat keskenään.

”Voiko näitä croissantteja saada mukaan?” kysyi noin kolmekymppinen nainen, jolla oli mukanaan vilkas taapero ja puoliksi syöty hilloleivonnainen. Aino nyökkäsi. Hän pakkasi mukaan kaksi – yhden hillolla ja toisen suolaisella täytteellä – ja lisäsi mukaan pienen käsin kirjoitetun tarralapun: “Sunnuntaicrossari. Kiitos käynnistä!”

Toisessa pöydässä istui vanha pariskunta, jotka olivat olleet hiljaa koko käyntinsä ajan. Nyt he nousivat yhdessä, ja mies pysähtyi hetkeksi tiskille. ”Tämä paikka tuntuu… rauhalliselta. Hyvällä tavalla”, hän sanoi. ”Ei monessa kahvilassa nykyään voi vain olla. Kiitos siitä.”

Aino kumarsi hieman ja hymyili. Hän ei osannut vastata muuta kuin: ”Tervetuloa uudestaan.”

Selma saapui jälleen juuri ennen sulkemista, kuin tarkalleen ajoitettuna. Hän istahti samaan ikkunapöytään kuin lauantaina ja tilasi tällä kertaa pelkän teen. Hänellä oli mukanaan pieni muistikirja ja hän teki siihen välillä merkintöjä, välillä katsoi ympärilleen kuin arvioiden, mutta ei sanonut mitään.

Aino huomasi sen. Selma ei ollut vihamielinen, mutta hänen hiljaisuudessaan oli jotain vahtivaa – kuin hän olisi tullut katsomaan, miten Aino pärjäsi, ja samalla päättämään, ansaitsiko tämä todella paikkansa.

Lähteissään Selma sanoi: ”Ehkä minä tulen taas uudestaan. Katsomaan, miten tämä kehittyy.”

Aino nyökkäsi. Ei lupauksena, ei alistuen – mutta hyväksyen, että tässä kylässä kaikki nähtiin, muistettiin ja kerrottiin eteenpäin. Ja se saattoi olla ihan hyvä asia.

Salaperäinen asiakas

Sunnuntai-iltapäivän valo suodattui kahvilan suurista ikkunoista sisään matalana ja pehmeänä. Ulkona kadulla näkyi enää satunnaisia kulkijoita – joku talutti koiraa, toinen kantoi mukanaan litran maitoa ja sanomalehteä. Sisällä Aurinkoisessa oli hiljaista, kuin maailma olisi pidättänyt hengitystään.

Aino oli juuri viemässä tyhjiä kuppeja keittiöön, kun ovi avautui ja pieni tuulenvire kulki sisään uuden asiakkaan mukana. Ovessa helähti tuttu kulkusen ääni, ja kynnyksen yli astui nuori nainen – sama, jonka Aino oli nähnyt ikkunan takana avausviikonloppuna.

Tällä kertaa nainen ei epäröinyt. Hän asteli suoraan tiskille ja katsoi Ainoa suoraan silmiin. Katseessa ei ollut uhkaa, mutta jotain siinä oli – kuin hän olisi punninnut jotain näkymätöntä. Hänen tummat hiuksensa oli koottu huolimattomalle nutturalle ja takki näytti vähän liian suurelta, sellaiselta joka oli lainattu joltain muulta. Silmät taas olivat kirkkaat ja harmaat, kuin valoa heijastava järvi.

”Yksi aamiaissetti, kiitos”, hän sanoi hiljaisesti. Ääni oli selkeä ja tasainen, mutta siinäkin kaikui varovaisuus.

Aino nyökkäsi ja ryhtyi valmistelemaan lautasta. Hän ei sanonut mitään, ei kysynyt nimeä tai puhunut säästä. Jotain tuossa naisessa pidätteli kysymyksiä. Tai sitten se oli Aino itse, joka epäröi.

Nainen valitsi nurkkapöydän – sen, jossa Irja oli joskus istunut kirja sylissään. Hän istui suorana, nosti teekupin huulilleen ja antoi katseensa kiertää tilassa. Hän ei näyttänyt etsivän ketään. Hän vain tarkkaili. Tai odotti.

Aino vilkaisi häntä tiskin takaa useasti. Hän yritti palauttaa mieleensä, missä oli nähnyt hänet aiemmin. Ei vain ikkunan takana – jossain aiemmin, ehkä paljon aiemmin. Muistikuva oli sumea, kuin vanha valokuva, jonka päälle oli roiskunut vettä. Oliko hän ollut koulussa vuotta alempana? Entä jos he olivat tavanneet kaupungissa?

Ainon mieli raksutti, mutta mikään ei loksahtanut kohdalleen.

Kun nainen oli saanut syötyä, hän kiitti kohteliaasti, mutta ei hymyillyt. Hän laski kolikot pieneen lasikulhoon tiskillä ja lähti yhtä äänettömästi kuin oli tullutkin. Aino ehti vain sanoa: ”Kiitos käynnistä”, mutta nainen ei enää katsonut taakseen.

Ovi sulkeutui ja jätti jälkeensä hennon tuoksun – jotain kukkaista, ehkä laventelia tai rosmariinia. Aino seisoi hetken paikallaan ja kuunteli kahvilan hiljaisuutta.

Hän ei tiennyt, miksi tämä vierailu jäi mieleen niin voimakkaana. Mutta se jäi. Jokin siinä oli vinossa – ei väärin, mutta toisin. Kuten sävel, joka soi puoli sävelaskelta totutusta.

Hän kirjoitti muistikirjaansa rivin:
“Nainen – tuttu? Harmaat silmät. Laventelia?”

Ja sitten hän piirsi siihenkin pienen sydämen – mutta varovasti, aivan sivuun.

Iltapäivän hiljaisuus

Iltapäivä valui iltaan hiljalleen, kuin hunaja kauramaitoon. Kahvilan äänet olivat vaienneet – enää kuului jääkaapin hiljainen hurina ja tiskikoneen vaimea surina takahuoneessa. Aino seisoi tiskin takana, muki käsissään, ja katseli ikkunasta ulos, missä taivas alkoi saada oranssin ja violetin sävyjä.

Aurinkoinen oli ollut tänään enemmän kuin pelkkä kahvila. Se oli ollut paikka, jossa ihmiset istuivat vähän pidempään, kysyivät vähän enemmän ja ehkä myös uskoivat vähän helpommin. Aino ei uskaltanut vielä iloita liikaa, mutta vatsanpohjassa tuntui sellainen lämmin, hiljainen tyytyväisyys, jota hän ei ollut tuntenut aikoihin.

Hän istuutui vanhalle puusohvalle, jonka kangas oli kulunut mukavan pehmeäksi vuosien käytössä. Puhelin tuntui taskussa kevyeltä ja samalla vaaralliselta. Hän tiesi, että kylän Facebook-ryhmässä käytiin edelleen keskustelua. Otsikko “Mikä juttu tämä vegaanikahvila oikein on?” oli saanut viikonlopun aikana yli kolmekymmentä kommenttia. Osa uteliaita, osa epäileviä, osa suorastaan närkästyneitä.

Aino avasi puhelimen ja selasi varovaisesti alas. Hän oli jo päättänyt, ettei vastaisi mihinkään – ainakaan vielä. Tämä ei ollut väittely, jonka hän halusi voittaa. Tämä oli paikka, jonka hän halusi rakentaa.

Sitten hän huomasi uuden kommentin. Se oli ilmestynyt alle tunti sitten, toisen kommentin vastauksena, ja jäi helposti huomaamatta kaiken kiivailun keskellä.

“Kokeilin tänään tofuskramblea – ja yllätyin. Uuden ei tarvitse tarkoittaa huonoa.”
– nimimerkki Silmu87

Aino pysähtyi. Siinä ei ollut mitään suurta tai dramaattista. Ei puolustuspuhetta, ei ironiaa, ei edes hymiöitä. Vain yksi selkeä, vilpitön lause, joka asettui ruudulle rauhallisesti ja varmasti.

Hän luki sen kahdesti, sitten vielä kerran. Nimi ei kertonut hänelle mitään. Ei profiilikuvaa, ei yhteisiä tuttuja. Mutta sävy – se oli aito. Siinä ei yrittänyt vakuuttaa, vain kertoa, että jotain oli muuttunut.

Aino sulki puhelimen hitaasti ja laski sen pöydälle. Hän nojasi taaksepäin, katseli kahvilan hyllyjä, puulattiaa ja pieniä yksityiskohtia, joita oli viikonlopun aikana alkanut muokata: uusi liitutaulu päivän menulle, tuoksukynttilä vessan hyllyllä, käsin kirjoitettu ”Tervetuloa takaisin” -kyltti eteisessä.

Pienet asiat. Pienet voitot.

Hän hengitti syvään. Ulos. Sisään. Ulos.

Jossain kadun toisella puolella vilahti hahmo – ehkä joku naapurista. Ehkä ei.

Mutta juuri nyt Aino päätti uskoa siihen, että jokin oli alkanut liikahtaa. Ei ehkä kylässä. Eikä edes ihmisissä. Vaan hänessä itsessään.

Päivän resepti

Maanantaiaamuna kahvila oli kiinni, mutta keittiössä vallitsi hiljainen kiire. Aino oli herännyt jo ennen seitsemää, sillä hän halusi vielä kerran testata reseptit, jotka olivat saaneet eniten huomiota viikonlopun aikana – ja kirjoittaa ne ylös kunnolla.

Ensimmäisenä hän mittasi pannulle lorauksen rypsiöljyä ja lisäsi joukkoon hienonnetun sipulin. Se alkoi sihistä ja tuoksua heti makeasti. Hän oli huomannut, että tofuskramblen salaisuus oli paahdetussa sipulissa – siinä, että se sai rauhassa muuttua pehmeäksi ja karamellisoitua.

Tofu mureni käsissä helposti. Aino lisäsi sen pannulle ja alkoi käännellä paloja varovaisesti. Hän ripotteli sekaan kurkumaa, joka värjäsi kaiken kultaiseksi, ja mustasuolaa, joka toi juuri sen oikean, kananmunaa muistuttavan aromin. Lopuksi pieni tilkka kaurakermaa teki seoksesta täyteläisen.

Kun hän maistoi, hymy nousi huulille. Tässä oli jotain, joka toimi. Ei yritystä imitoida liikaa, ei kikkailua – vain lämpimän mausteinen, suolainen aamiainen, joka saattaisi maistua kenelle tahansa.

Hän nosti annoksen kauniille keraamiselle lautaselle, jonka oli löytänyt kahvilan varastosta. Viereen paahdettua leipää, muutama kirsikkatomaatti ja pikkelöity punasipulirengas. Aamiainen oli valmis.

Seuraavaksi croissantit. Taikina oli levännyt yön yli jääkaapissa ja noussut hitaasti, kuten pitikin. Aino oli käyttänyt vegaanista margariinia, joka oli kestänyt taittelun hyvin. Hän kauli taikinan varoen, taitteli sen jälleen ja leikkasi siitä kolmioita, jotka hän rullasi huolellisesti muotoonsa.

Osa sai täytteeksi omenahilloa ja kanelia, osa valkosipuliöljyä ja kaurajuustoa. Hän asetteli ne pellille ja antoi niiden vielä hetken lämmetä ennen paistoa. Uunin lämpö levisi keittiöön ja täytti ilman voin ja leivän tuoksulla – vaikka mitään eläinperäistä ei ollut käytetty.

Kun pellit tulivat ulos, Aino ei malttanut odottaa. Hän leikkasi yhden croissantin auki ja katsoi, miten höyry nousi kerrosten välistä. Pinta oli kullanruskea ja rapea, sisus pehmeä ja kerroksellinen.

Aurinkoisen tofuskramble

(“Yllätysaamiainen, joka ei kaipaa kananmunaa”)

Ainekset (2 annosta):

  • 200 g maustamatonta kiinteää tofua
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 pieni sipuli hienonnettuna
  • ½ tl kurkumaa
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl mustapippuria
  • ¼–½ tl kala namak -suolaa (eli mustasuolaa – tuo kananmunamainen maun!)
  • 1–2 rkl kaurakermaa (tai muuta kasvipohjaista kermaa)
  • Ripaus suolaa tarvittaessa
  • (Lisäksi: kirsikkatomaatteja, leipää, pikkelöityä punasipulia – tarjoiluun)

Valmistus:

  1. Murenna tofu sormin karkeaksi muruksi.
  2. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli pehmeäksi.
  3. Lisää tofu pannulle ja paista muutama minuutti.
  4. Mausta kurkumalla, paprikajauheella, mustapippurilla ja kala namak -suolalla.
  5. Lisää lopuksi kaurakerma ja sekoita vielä hetki, kunnes koostumus on kermaisen pehmeä.
  6. Tarkista maku ja tarjoa heti.

Vegaaniset croissantit – kaksi versiota

(“Ei voita, ei kananmunaa – mutta paljon makua”)

Perustaikina (n. 8 croissanttia):

  • 2½ dl kauramaitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • n. 6 dl vehnäjauhoja
  • 150 g vegaanista margariinia (lehtevään taikinaan, ei sulavaa versiota)

Täytteet:

  • Makea: omenahilloa + ripaus kanelia
  • Suolainen: vegaanista kaurajuustoa + valkosipuliöljyä

Valmistus:

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää sokeri, suola ja jauhot vähitellen. Vaivaa taikina napakaksi mutta joustavaksi.
  2. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  3. Kauli taikina suorakaiteeksi, levitä 1/3 margariinista ja taita taikina kolminkerroin. Toista kaulinta ja taittelua vielä 2 kertaa käyttäen loput margariinista.
  4. Kauli taikina lopuksi ohueksi levyksi ja leikkaa kolmioiksi.
  5. Lisää haluamasi täyte kolmion leveään päähän ja rullaa croissantiksi.
  6. Kohota pellillä vielä 30–45 min.
  7. Paista 200 °C uunissa n. 15–18 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea.
  8. Tarjoile lämpimänä – hymyily lisukkeena.

Hän otti valokuvia puhelimella – annoksista, yksityiskohdista, sivuvalosta. Hän tiesi, ettei julkaisisi niitä heti. Hän halusi säästää kuvia seuraavan viikon postauksia varten: “Viikonloppuaamiainen Aurinkoisessa” tai “Kasvissyöjän unelma-aamu” – jotain, joka voisi houkutella vielä niitäkin, jotka olivat epäröineet.

Puhelinta selatessaan hän huomasi jotain. Kuvien välissä oli yksi, jota hän ei muistanut ottaneensa. Se oli epätarkka otos kahvilan ikkunasta. Ulkopuolella seisoi hahmo, tumma takki päällä, kasvot epäselvinä, mutta suunta katsottuna sisään.

Aino pysähtyi hetkeksi. Ehkä se oli vain vahinkokuva, ehkä joku oli vain ohikulkumatkalla. Mutta kuva sai hänen sydämensä lyömään hieman kovempaa.

Hän painoi kuvan talteen ja pyyhkäisi sen pois näytöltä. Joku oli katsonut. Ehkä vain hetken. Ehkä enemmän.

Takahuoneen lappu

Aurinko painui jo matalalle, venyttäen varjot pitkiksi kahvilan lattialle. Hän kääntyi kohti takahuonetta. Siellä, ovenpielessä, oli pieni valkoinen metallilaatikko, johon hän oli edellisviikonloppuna kiinnittänyt käsintehdyn kyltin: ”Ajatuksia? Jätä lappu.”

Useimmat asiakkaat eivät olleet siihen kiinnittäneet huomiota, mutta nyt siinä näytti olevan muutama paperinpala. Aino avasi kannen ja poimi ne ulos. Yksi oli taiteltu siistiksi neliöksi, toinen oli serviettiin raapustettu hymyilevä kahvikuppi ja sanat “Ihana tunnelma!”

Hän hymyili. Tällaiset pienet eleet kannattelivat enemmän kuin moni uskoi.

Kolmas lappu oli yksinkertainen, taiteltu kerran keskeltä, paperi hieman karhea. Se lipsahti hänen sormiensa välistä lattialle, ja Aino kumartui poimiakseen sen. Hän avasi sen.

Käsiala oli vanhanaikainen mutta selkeä, sinisellä musteella kirjoitettu:

“Tiedän, miksi lähdit kaupungista.”

Aino jäi seisomaan paikalleen. Lappu lepäsi kevyesti hänen kädessään, mutta sen paino tuntui moninkertaiselta. Hänen sydämensä jysähti tyhjään rytmiin, ja käsissä alkoi kihelmöidä.

Hän käännähti nopeasti ympäri, aivan kuin joku olisi voinut olla vielä huoneessa – mutta kahvila oli täysin tyhjä. Tuolit olivat käännettyinä pöytien päälle, vitriini tyhjä, ulkona katu autio. Vain kellon raksutus kuului.

Hän katsoi lappua uudelleen. Ei nimeä, ei päivämäärää. Ei muuta. Käsiala ei ollut Irjan. Ei Nooan. Eikä kenenkään muun, jonka Aino olisi heti tunnistanut.

Ajatukset alkoivat kiertää kehää. Kuka tämän toi? Milloin se jätettiin? Oliko se joku tänään? Entä eilen?

Ja tärkein kysymys, joka nousi pinnalle kuin kylmä kivi pohjasta: Mistä tämä ihminen oikein puhuu?

Vai tiesikö joku todella? Ja jos tiesi – aikooko hän kertoa muille?

Aino taittoi lapun hitaasti takaisin kiinni, kuin se voisi jollain tapaa palautua tuntemattomuuteen. Hän laski sen pöydälle ja nojautui tiskin reunaan, sulkien hetkeksi silmänsä. Ajatus menneisyydestä, jonka hän oli jättänyt taakseen, alkoi taas hiipiä pintaan.

Mutta ei nyt. Ei vielä. Hän oli rakentanut jotain uutta. Ja hän ei antaisi pelon määritellä seuraavaa askelta.

Hän avasi silmänsä. Ja vaikka sydän vielä jyskytti, hän asteli rauhallisesti takaisin takahuoneeseen. Otti reseptivihkonsa ja kirjoitti sivun alareunaan, pienellä käsialalla, aivan kuin muistuttaakseen itseään:

“Pullat ilman pullaa. Kahvila ilman salaisuuksia.”

Mutta nyt, salaisuus oli taas nostanut päätään.



13 thoughts on “Kahvila Aurinkoinen: Luku 3 – Terveisiä tiskin takaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *