Fermentoitu chilikastike

Fermentointiproggis aloitettu. Helpolla kokeilulla liikkeelle. Yksinkertaisesti kaupan perus punainen chili ja suolavettä. Tein kiehautin 3% suolaveden, pilkoin chili purkkiin ja sitten jäähtynyt suolavesi päälle. Kansi kiinni ja pari viikkoa odottelua. Tein ihan tuollaisessa hillopurkissa, joten päivittäin hiukan raottelin kanssa, et sai paineet pois. Hifistellä voi hankkimalla purkin missä on vesilukko, niin ei ole tuota ongelmaa.
Idea lähti ihan puhtaasti kokeilunhalusta, että millaista chilikastiketta tulee noista kaupan punaisista peruschileistä. Hieman odotusten mukaisesti tuo meni, omasta mielestäni tuo chili ei itsessään ole kovin erikoisen makuinen tällaiseen tarkoitukseen. Se toimii kyllä hyvin ruuanlaitossa mausteena, mutta kun lopulta fermentoinnin jälkeen soseutin chilit, niin ei se tahna ollut kovin miellyttävän makuista, joten lisäsin pari ruokalusikallista siirappia ja omenaviinietikkaa. Etikka muuten lopettaa fermentointiprosessin myös (ainakin jos sitä on tarpeeksi, mitä tosin en tiedä miten paljon se on).
Näillä lisäyksillä chilikastikkeesta tuli ihan mukiinmenevän makuista. Pitää silti jatkossa kokeilla erilaisilla chileillä ja testata niistä sitten omia cocktaileja erilaisilla suhteilla.

Ainekset
6kpl chilejä
3% suolavetta
2rkl siirappia
2rkl omenaviinietikkaa
Ohjeet
– Kiehauta suolavesi, 3% veden saa tietenkin vaa’alla mittaamalla helpoiten (mitenkään tarkka 3% ei tarvii siis olla, mutta lähellä), mutta suhde on about 0,5L vettä ja vähän reilu 1rkl merisuolaa
– Anna suolaveden jäähtyä
– Pilko chilit, heitin siemenineen päivineen purkkiin
– Kaada suolavesi lähes piripintaan
– Kansi kiinni ja odottele pari viikkoa, pidin tuossa pöydällä purkkia, että muistin päästää paineet purkista päivittäin
– Sitten parin viikon päästä valuta chilit (ota liemi talteen) ja chilit. Lisää suolalientä sen verran, että saat hieman juoksevampaa soosia. Lisää oman maun ja haluamasi rakenteen mukaan lientä (maistelemalla selviää).
– Lisää sitten siirappi ja etikka, ja sekoita vielä kunnolla
– Sitten onkin hiukan makuasia purkittaako kastikkeen sellaisenaan vai siivilöikö sen. Itse siivilöin ja sain nestemäisemmän soosin.
Now playing: IDLES – POP POP POP
